Home > Tin HOT > Hari Pertama Kebijakan 'Lockdown' Malaysia

Hari Pertama Kebijakan 'Lockdown' Malaysia



Live streaming 24 jam:

Kuala Lumpur relatif lengang, pada hari pertama pemberlakukan pembatasan pergerakan warga di Malaysia. Meski dibatasi, warga masih diperbolehkan keluar rumah namun dilarang bepergian keluar negeri. Melalui sambungan Skype kita terhubung dengan ketua Persatuan Pelajar Indonesia di Malaysia, Muhammad Rajiv Syarif yang saat ini berada di Kuala Lumpur.

Ikuti berita terbaru di tahun 2020 dengan kemasan internasional berbahasa Indonesia, dan jangan ketinggalan breaking news dengan berita terakhir dan live report CNN Indonesia di dan channel CNN Indonesia di Transvision.

CNN Indonesia tergabung dalam grup Transmedia. Dalam Transmedia, tergabung juga Trans TV, Trans7, Detikcom, Transvision, CNN Indonesia.com dan CNBC Indonesia.

Follow & Mention Twitter kami:
@myTranstweet
@cnniddaily
@cnnidconnected
@cnnidinsight
@cnnindonesia

Like & Follow Facebook:
CNN Indonesia

Follow IG:
cnnindonesiatv

Nguồn: https://meetingtheworld.net/

You may also like
Cách chèn hình ảnh vào PowerPoint 2010 chi tiết
Hướng dẫn cách chèn ảnh vào PowerPoint 2010 đơn giản nhất
Excel [360do]: Tạo Dropdown List (Danh sách xổ xuống)
Bí quyết tạo menu xổ xuống trong Excel vừa nhanh vừa chính xác
Tạo header footer và đánh số trang trong Word
Bật mí 3 cách đánh số trang trong excel 2010 theo ý muốn nhanh, gọn, lẹ
Cách chèn và xóa chữ chìm trong word – Watermark
Bật mí cách bỏ watermark trong Word nhanh chóng và đơn giản

49 Responses

  1. Roby selna

    Yang saya tidak setuju super market nya cuma di buka kadang 1 bandar cuma 1 yang buka….auto semua bertumpu kesitu beli barang makanan…rencana mau putus rantai virus malah makin senang terjangkit virus..dan mereka akan pulang kerumah…dan yang dirumah ikut terjangkit….di situ sukar nya….bukan makin membaik..dalam 1 hari 212 yang terjangkit

  2. ХХХ AMATЕUR SЕХ VIDЕO - СLIСК НЕRЕ

    🔥🔥🔥🔥
    all praise deserves this place
    1:02 💓💕🔥
    👇👇👇👇👇💕

  3. Asyraf Azilan

    Latest update kasus covid19 di Malaysia
    1518 org positif covid19
    159 org sembuh
    14 kematian

    Saudara2ku org Indonesia doakan kami disini

  4. Johan Jaafar

    Virus covid-19 mudah tersebar, kita perlu mengenalpasti setiap kes positif & kontak2 terdekat… semua kontak yg pernah berhubung dgn pesakit covid_19 seperti menghadiri majlis atau meeting bersama perlu menjalani saringan & dikuarantin serta merta… mereka yg telah disahkan positif covid-19 perlu diberi rawatan secepat mungkin agar ia tidak tersebar kpd org lain… mudah2an wabak ini tidak akan terus merebak, sama2 kita doakan.. Salam persahabatan drp saya di malaysia…🙏

  5. liza ashar

    22/3/2020 tepat jam 12 tengah malam hari ke-6 dalam tempoh lockdown, golongan tentera malaysia dikerahkan untuk berada di front line yg bermaksud setiap tempat dikawal dan dlm jagaan tentera. Semua tempat serta kedai semua ditutup kecuali kedai runcit (kedai barangan mentah dan keperluan harian) utk kemudahan rakyat tetapi dihadkan seorang/ketua keluarga sahaja utk keluar membeli. Setiap kedai dihadkan menerima 6 org pelanggan sahaja sekali masuk dan awal pagi hanya untuk golongan tua utk membeli. Setiap penduduk dikirimi pesan ringkas (SMS) daripada MKN (majlis keselamatan negara) memperingati penduduk yg mempunyai gejala utk segera melakukan medical test. 6 kawasan merah yg telah terjangkit dikawal dgn ketat. Kami juga diperingkat dimana tiada istilah rehat bagi pekerja hospital di Malaysia.

  6. as mi

    Dirumah saja
    Cuci tangan, muka dan kumur2 setiap 20 menit
    Minum air hangat (teh, kopi, jahe dll)
    Pake maske meski di dlm rumah.
    Self distancing

    Standar yg bener ini dari warga Jepang. Yuuk ikuti.

  7. Faiq Rizqi

    Tolong dengar pihak hukum negaramu wahai saudaraku Indonesia..sebelum merebaknya covid19..semoga Di Indonesia baik2 saja.

  8. எல்லாப் புகழும் இறைவனுக்கே

    [ குர்ஆன்] – 2:42 وَلَا تَلْبِسُوا الْحَـقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُوا الْحَـقَّ وَاَنْتُمْ تَعْلَمُوْنَ‏
    2:42. நீங்கள் அறிந்து கொண்டே உண்மையைப் பொய்யுடன் கலக்காதீர்கள்; உண்மையை மறைக்கவும் செய்யாதீர்கள்.

  9. KAMARUL BAHRIN

    Malaysian & Indonesian, stay at home ya. Sama2 kita doakan agar rakyat Malaysia & Indonesia dapat menangani virus ini dengan baik. Pray for Malaysia & Indonesia ❤️

  10. Unlimited Player

    Lockdown

    – Supermarket hanya 1 orang dari 1 keluarga dapat masuk untuk membeli keperluan harian.
    – Kenderaan hanya dibolehkan 1 orang membawa.. Tidak dibenarkan membawa penumpang.
    – 25 Bidang pekerjaan masih boleh bekerja seperti bidang oil and gas.. Bidang elektrik.. Bidang shipping dan 23 bidang lain.

  11. Jumarwan Asshofat

    kita saling mendo'akan agar virus ini cepat berlalu, pemerintah harus menjamin logistik konsumtif sampai ke plosok

  12. Herry Husin

    Malaysia serta indonesia risau akan dampak covid19 jika menular di negara2 masing2. Tapi kalian ada fikir ga di palestin covid19. Di gaza cuma diperkirakan hanya ada 60 katil untuk unit rawatan rapi(icu) gimana mereka mahu menghadapi situasi ini. Kita doakan keselamatan penduduk palestin ya

  13. Dragon Blaze

    Bukan Lockdown mba, ianya cuma PKP atau Perintah Kawalan Pergerakan. Maksudnya digalakkan semua warga duduk di rumah. Ini akan memutuskan rantaian pembawa corona. Kita masih bsa membeli barang keperluan seperti makanan tetapi jika naik mobil, harus seorang aja iaitu ketua keluarga. Ga boleh dibawa famili breng. Dan di kedai makan ga boleh nongkrong, harus beli makanan take away..di bawa pulang. Moga Malaysia Indonesia Aman dari wabak corona… Aamiinnn..

  14. Amy Adina

    Ayo lah indonesia ikut lockdown….. Ini bukan main main…
    Saya orang indonesia… Saya stay dimalaysia….. Saya ikut aturan.. Demi keselamatan

  15. Miqael 12

    Malaysia belum lockdown lagi buat saudara2 indo di luar sana.. ini hanyalah perintah kawalan… Kalau lockdown memang clear kosong satu negara ni… Saya nk bagitahu… Indonesia ialah negara yang terbabyak jumkah kematian di asia manakala malaysia ialah jumlah terbanyak kes corona… Saya mendoakan kedua2 negara berjiran ini supaya bebas dari corona secepat mungkin.. amin ya rabb

  16. tgr tgr_hry

    Udah sehari ini hidung mengeluarkan cairan bening sampai habis 1 bungkus tisu, sakit dada dan tenggorokan, dan sedikit demam. Megang bahan2 besi dan terkena air saja dinginnya bukan main.
    Bingung harus ke rumah sakit mana. Takut bayar jadi nyusahin org tua. Sementara kerjaan jualan dengan orang tua, jadi suka berkomunikasi dgn byk orang.

    Saya di Kota Tangerang.
    Bingung harus puskesmas atau rumah sakit dulu.??
    Sementara katanya tes corona bayar, tidak gratis. Dan ada rumah sakit yg tidak mau melayani tes corona.

    Semoga semua sahabat2ku di malaysia bisa melewati virus corona ini jg.
    Aku terharu mendengar sistem kesehatan di malaysia tak serumit di Indonesia. Apalg tingkat kematian corona di Malaysia lebih sedikit. Dan pemerintah disana menomor satukan rakyatnya.

    Yg dari Kota Tangerang informasi rumah sakit rujukannya dong😔😔

  17. Arepovic

    advice for indo. kerah tentera terus buat lockdown. rembat sesiapa yang degil. kadar kematian indonesia amat merisaukan

  18. G R

    Sekarang tentera sudah ikut campur tangan.sesuatu yg amat jarang dan susah hendak berlaku dimalaysia.bermakna jika tentera sudah ikut campur keadaan sudah serius.saya juga menasihatkan warga indonesia yg bekerja disini,patuhilah undang² kerana saya lihat warga indonesia masih ada lagi yg keluar berjalan jalan.ingat mas jika kamu dijumpai sama tentera,tiada ampun mas.sama polis kamu boleh ketawa lagi.kami warga malaysia sendiri amat takut sama tentera

  19. Airiq Ukasya

    Sama² kita berdoa ya guysss…mohon semoga virus covid 19 tidak terus merebak ya…stay at home itu paling penting ya guyssssssss……..

  20. malaysian rocker87

    harap indonesia akn buat perbatasan ini dengan sgt baik.kami org mlaysia tidak boleh melanggar aturan lockdown ini..😢😷doakan kami…

  21. Md Fahmi

    Rakyat Malaysia bukn serupa rakyat kita. Rakyat Malaysia patuh pada undng2 dn peraturan dri pemerintah nya. Emng rakyat kita dh dilarang kluar rumah mlh keluar. Udh kena jangitan virus pamerintah yg di slh kn.

  22. Viktor Kjær

    Perintah Kawalan Pergerakan ini justeru sangat membantu kami membasmi Covid-19 dari menular. Di Malaysia sekarang kluster tabligh paling memberi kes positif tinggi.

    Kesilapan pemerintah kami yg tidak menutup masjid @ rumah solat dengan lebih awal, membuat virus ni merebak besar kepada kontak yang lain.

    Moga Indonesia berjaya melawan Covid-19. Kita harus bisa ! Salam dari Malaysia.

  23. Jalak Lenteng

    saya harap indonesia cepat lockdown… wabak ini jika sudah sampai tempoh dia merebak sangat cepat…. kesian kebumi jenazah pun tidak boleh ahli keluarga datang dekat…. semoga semua nya baik2 dan kembali sedia kala….

Leave a Reply